Det å lære seg et nytt språk tar tid. Det betyr at de som arbeider med innvandrere er avhengig av et godt samarbeid med profesjonelle tolker.
Ved eksempelvis sykdom eller annen vanskelig livssituasjon vil det ofte være behov for tolk, selv om en snakker noe norsk i dagliglivet. Lovverket som Pasientrettighetsloven, Forvaltningsloven og Helsepersonelloven setter også rammer for når tolk skal brukes. Det være seg at informasjon skal bli forstått, behandling kan bli gjennomført tilfredsstillende og pasienten, eller brukeren, skal bli ivaretatt på en god måte. Det er fagpersonen som har et ansvar for å sørge for at dette blir fulgt opp.
Hvorfor bruke tolk?
Når en jobber med barn som har et annet morsmål enn norsk, må en tenke over når det kan være behov for å bestille tolk. Mange barn lærer det nye språket relativt fort, men faktorer som funksjonsnivå, morsmål, alder og botid i Norge vil virke inn på språkforståelsen. Selv om mange barn uttalemessig snakker flytende, kan de ha begrenset begrepsforståelse. Både hos barn og voksne er følelsene nærmere knyttet til morsmålet. Større barn og enslige mindreårige, kan være opptatt av å skulle klare seg på egen hånd, også språklig. De vil mestre situasjonen og tror det innebærer at de må kommunisere uten tolk. Da er det viktig at fagpersonen ser behovet og tar ansvar for å skaffe tolk.
RVTS Midt bidrar med undervisning i tolkebruk til ulike etater, og veiledning for tolker i regionen. Vi har over tid hatt spesielt fokus på tolking for barn, og samarbeider med Tolk-Midt og Dronning Mauds Minne Høyskole (DMMH) om prosjektet «Barn og tolk».
Lenker:
https://www.udir.no/laring-og-trivsel/minoritetsspraklige/behov-for-tolk-i-barnehage-og-skole/
https://min.helsekompetanse.no/mod/book/view.php?id=1806&chapterid=794
https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/kommunikasjon-via-tolk-for-ledere-og-personell-i-helse-og-omsorgstjenestene/
Tolk i helsetjenesten - helsenorge.no
https://www.imdi.no/tolk/nar-ma-man-bruke-tolk/
Tolketjenesten - Trondheim kommune